Zachte lenzen

Zachte lenzen

De voordelen:

  • zeer snelle gewenning
  • hoog draagcomfort
  • minder last van stof en zand, daardoor ideaal voor sporters
  • mogelijkheid in dag-, week- en maandlenzen
  • mogelijkheid met leesgedeelte

De zachte contactlens, een revolutionaire uitvinding, werd ongeveer 30 jaar geleden geïntroduceerd. Nu dragen vele miljoenen mensen met plezier zachte lenzen.
Bij de eerste ervaring wordt de zachte lens nauwelijks gevoeld vanwege de soepelheid van het materiaal. Alleen bij een (verkeerde) te heftige beweging van de lens zal dit als onaangenaam worden ervaren. Een lens die te weinig beweegt zal in het begin meestal geen klachten geven, maar na verloop van tijd ontstaan hierdoor toch problemen zoals rode ogen en vaatingroei van nieuwe bloedvaten in het hoornvlies. Het is daarom van belang dat de contactlens goed wordt aangepast.

Ook bij zachte lenzen is een cylindrische correctie en zachte lenzen met leesgedeelte (multifocaal) mogelijk.

Droge ogen

Bij elke knipperslag verdeelt het traanvocht zich over de contactlens, hierdoor wordt de hoeveelheid vocht in de lens aangevuld. Omdat het traanvocht uit de lens verdampt is het heel belangrijk dat je voldoende en goed knippert. Als het omgevingsklimaat ongunstig is door droogte, airconditioning, stof of bepaalde luchtstromen is de kans op irritatie (rode ogen, droge ogen, wazig zicht en plakkerig gevoel) groter. Ook kan de lens bij het uithalen sneller scheuren. Volgens diverse onderzoeken is veel werken achter de computer ongunstig voor het gebruik van zachte lenzen. Het is gebleken dat je minder knippert als je naar het beeldscherm kijkt. Om deze problemen op te lossen worden er steeds nieuwe materialen ontwikkeld. Het traanvocht wordt beter vastgehouden en opgenomen. Onze contactlensspecialisten kunnen u hierover meer informatie geven.

Vervangen

De huidige generatie zachte contactlenzen is vervaardigd uit ultra-dun hoog zuurstofdoorlatend materiaal. Veel gezonder en ook veel comfortabeler voor het oog.
Maar dit materiaal is moeilijk te onderhouden. Eiwitafzetting bijvoorbeeld geeft vervuiling die bijna niet meer te verwijderen is. Om op een goede en verantwoorde manier zachte lenzen te dragen is regelmatig vervangen noodzakelijk. Wij adviseren daarom een snel vervangingssysteem, zo wordt de kans op complicaties tot een minimum beperkt. De prijs is door de jaren heen, door een steeds doelmatiger productie, steeds lager geworden. Snel vervangen is dus niet duurder.

Zachte lenzen bij Govaert Opticien

Govaert Opticien biedt u een halfjaar systeem aan.
Dit houdt in dat u voor een periode van 6 maanden voorzien bent van voldoende lenzen, vloeistof, controles. Bij verlies of breuk krijgt u nieuwe lenzen, tekort aan vloeistof wordt aangevuld. Verandert uw sterkte, dan wordt ook dit kosteloos aangepast.

Tevens kunt u voor metingen, klachten of problemen het hele jaar door, iedere werkdag een afspraak maken met een van onze contactlensspecialisten.